Jdi na obsah Jdi na menu

Puštik obecný

Puštík obecný

Velikost

Délka: 37-43 cm.
Rozpětí: 81-96 cm.
Hmotnost: 280-720 g.
 

Popis

Středně velká, zavalitá sova s velkou hlavou s tmavýma očima a nedlouhým ocasem. Základní barva je šedá, šedohnědá až tmavě hnědá, naspodu světlejší, po celém těle podélné tmavé skvrny. Na křídlech má několik řad světlejších skvrn.
 

Ekologie

Obývá především starší listnaté lesy, najít ho ale můžeme i v dalších typech lesa, ve starých alejích, zahradách i v městských parcích. Většinou hnízdí v dutinách starých stromů, někdy i v budkách, na půdách, ve výklencích zdí, ve starých hnízdech dravců nebo i na zemi. Hnízdo si nestaví, na původní podklad snáší od února do května 1-6(8) vajec. Sedí pouze samice, většinou už od snesení prvního vejce a samec jí donáší potravu na hnízdo. Mláďata se líhnou postupně ve dvoudenních intervalech po 28-30 dnech inkubace. Prvních 10-14 dní po vylíhnutí zůstává samice u mláďat na hnízdě a potravu obstarává pouze samec. Na hnízdě zůstanou mláďata 27-35 dní, vzletná jsou ve věku kolem 50 dní. Pohlavně dospívají v 1 roce, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je 20 let.
Potrava je oproti ostatním druhům sov velice rozmanitá – od savců až do velikosti zajíce, přes ptáky a další obratlovce až po hmyz. I u puštíka jsou ale nejčastější kořistí malí hlodavci.